Gjesdalbuen: Propellpredikant

Lokalavisen Gjesdalbuen, Ålgård

20111202-084742.jpg
Cecilie Berntsen Jåsund – tekst
Filip Blaauw – foto

Som liten var Jarle Waldemar en sjenert, liten gutt. Det er litt vanskelig å se for seg.

Det er få som stiller så villig opp til fotografering, som Jarle Waldemar. Dette kan han.
​– En fotograf roste meg for å ha det samme smilet hele tiden, forteller den 33 år gamle ålgårdsgutten som nå er bosatt med familie på Hamar.
​Smilet og navnet hans er klistret til over 70.000 produkter, som er strødd rundt i de norske hjem. Det begynte med en cd-innspilling, men omfatter nå også dvd-er, bøker og notehefter. Jarle Waldemar er opptatt av merkevarebygging, og definitivt ikke redd for å by på seg selv.
​– Jeg er nok ganske unorsk, sier barneevangelisten.

Mange barn kaller ham Jarle-tv, for det er som barnetv-onkel han er mest kjent. Kristne barneprogram som neppe kan beskrives som trauste. Som en propell i full fres, formidler den energiske Jarle bibelhistorier, sanger, dramatiseringer og trylleshow.
​Jarle Waldermar er langt ifra redd for å vise hvem han er. Janteloven er han ikke særlig fan av.
​– Folk på Ålgård kjenner meg som en sjenert gutt. Klart det er litt skummelt å være tilbake i en moden og utadvendt utgave, sier han.
​Tirsdag kveld kom han løpende inn i en fullsatt Ålgård baptistkirke, med flosshatt og pimpa klær. Julen skulle synges inn, og ikke minst, showes inn.

Han tråkka barneskoene i baptistkirka. Familien var fast inventar, med far Odd Harald Waldemar som prest i menigheten. Jarle Waldemar er beskrevet som en usedvanlig snill pjokk, som holdt seg unna tøys og tull.
​Trass sjenansen, var det han som leda juleavslutningen på skolen i første klasse. Jarle utmerka seg som en ledertype, stikk i strid med hans beskjedne framtoning.
​I dag har han fire ansatte i firmaet Waldemar inspirasjon, og leder hvert år 70 arrangement fra scenekanten. Aller helst store og brede scener, med en hærskare i salen.
​– Kristen entertainer er jeg blitt kalt, og dette stemmer nok godt. Kirka må ikke være et traust og alvorlig sted. Barn må få le og kose seg i kirkerommet, og la samlingen være inspirerende, sier den energiske evangelisten.
​Jarle Waldemar bruker blant annet trylling, dans og sang i forkynnelsen av det kristne budskapet.

Han krysser egne grenser for å fenge barna. Som da han tok søndagsskolen i baptistkirka et skritt i ny retning, som 13-åring. En jentegjeng i gruppa hadde vokst fra flanellograf og tradisjonell barneinnpakning.
​– Jeg kunne ikke danse, men lærte barna dans fordi det vekket interessen, sier han.
​Slik er det fortsatt. Impulsivt hopper han i nye prosjekter for å gjøre budskapet lett å fordøye. Målgruppen er barn i alderen tre til elleve år. ​
​Han tok et stort byks i ungdomstiden. Med tangenter attpåtil.
​– Jarle, du spiller keyboard, sa lederen i ungdomskoret til ham.
​Hun visste han hadde undervisningstimer på kirkeorgel i bagasjen. Ingen instruerte ham, men han karret seg fram. I dag er musikk en stor del av hverdagen.

Bibelens historier er en annen del av hverdagen. I en episode av Jarle-tv dramatiserer han fortellingen om David og Goliat med liv og lyst. Andakter har han forkynt i hopetall, og var tidlig ivrig på å slippe til.
​Tanta, Liv Lima, drev søndagsskole på Lima, og var etter mange år trett i tjenesten. Jarle ville gjerne hjelpe til, for å unngå nedleggelse.
​– Hvis du har søndagsskolen, kan jeg holde andakt, sa han som frimodig elleveåring.
​En eventuell tvil om hans formidlingsevner er nå definitivt feid av banen. Daglig sitter flere barn klistret til Jarles turbotak på tv-skjermen. Nisjekonseptet har fungert, og skeptikerne kan bøye seg i Jarle-støvet.
​– For videre drift har jeg bare ett mål. Ikke bli ei døgnflue. Jeg ønsker at konseptet slår rot, for lang tid framover, sier gründeren.

Det sa pang på en baptistkonferanse i ungdomstida. Amors piler var slagkraftig, og Jarle Waldemar ble hodestups forelska i ei jente fra Gjøvik. Det var ikke like gjensidig i starten, men man gir vel ikke opp tross litt motstand? I hvert fall ikke hvis man heter Jarle Waldemar.
​Han pakket likegodt bagasjen og flyttet aldri tilbake til vestlandet. Jarle Waldemar ble østlending.
​Viken folkehøgskole i Gjøvik ble første stopp. Her studerte han korledelse, og kom nærmere den fortreffelige Karina. Nå heter hun Waldemar til etternavn, så kjærlighetshistorien endte slik Jarle ville. Å være målbevisst gjelder også for kjærlighetsstien.
​– Vi utfyller hverandre på en god måte, og har et strålende ekteskap, sier han.
​Smiler stort. Forelskelsen har ikke stilnet hen.
​– Jeg kunne ikke gjort alt dette uten henne, sier den stolte ektemann.

Med et stort antall reisedøgn i året for Jarle, blir det travle tider hjemme for kona med tre små. I tillegg er også hun ansatt i bedriften, og skriver manus, redigerer og filmer.
​Lærerstudier i Hamar var neste stopp, nå sammen med Karina. Studiene åpnet for muligheter i NRK som medprogramleder i pedagogisk barneprogram. Jarle Waldemar figurerte hver ettermiddag i barneprogrammet Pugg `n play, som ga både mersmak og erfaring.
​Tidlig i 2007 fikk han ideen om et kristent barne-tv, og startet innspillingene til den første dvd-en i august samme år. Nå er det blitt fem dvd-er av Jarle-tv, i tillegg til en god stabel cd-er og notehefter. Han har også forfattet en barnebibel, som ble utgitt tidligere i år.

Juleplata er siste verk. På coveret sitter tre smilende Waldemar-barn på kjelke, med en smilende pappa Jarle ved styret. Rebecca (9), Philip (7) og Andreas (4) er ofte med på oppdrag i familiebedriften, og Jarle er ikke redd for å profilere dem.
​– Jeg hindrer dem ikke hvis de har lyst, men de skal få velge selv, forsikrer Jarle.
​Rebecca var tre år første gang hun sang solo på dvd. Som eldstemann i flokken har hun naturligvis vært mest med. Til lillebror Philips forargelse.
​– Det er bare Rebecca som får bli med, sa Philip for ei tid tilbake.
​Waldemar-barna har det i blodet, og kanskje de en gang tar over familiebedriften. Men det vil tiden vise, og det ligger ingen forventninger fra foreldrene.
​– Kanskje det en gang blir slik, men det er helt opp til dem, sier Jarle.

Dialekten er forsvunnet. Det måtte bare bli sånn, for elevene på Østlandet forstod ikke hva han prøvde å undervise dem. Dermed ble det en bokmålsvariant.
​– Jeg kan forstå at folk på Ålgård syns det høres merkelig ut, men det er viktig for meg å nå ut til flest mulig, sier han.
​Han ønsker dessuten at barna skal snakke bokmål, og antar det er lettere om også han gjør det. Gode ålgårdsord tar han vare på i ei notatbok.
​– Jeg begynte å notere ned ord og uttrykk jeg ville huske. Som «hibnaleide» for eksempel. Det ble som en hobby for meg, forteller han.
​Boka blir sjelden lest, og dialekten er langt ifra ålgårsk. Andre ting fra distriktet er bedre bevart, som tradisjonen med komle-middag.
​– Barna mine elsker komla, og det er stor stas når farmor kommer på besøk. Da har vi nesten alltid komla, forteller han.
​Marit Waldemar tar ofte turen til minstegutten og familien. Hun har også vært med på avslapningsturer til Syden og filminnspilling i Israel.
​– Jeg er imponert og stolt over det han har fått til. Vi har en god kontakt, og jeg savner dem, men det er i Hamar de må være, forteller mor Waldemar.

Jarles bestefar var bonde på Lima. Det er vanskelig å se barneevangelisten for seg i arbeid med gjødsling og melking. Han er helst i ren og stilren dress fra Moods of Norway.
​Jarle selv hevder å ha fått med seg en viktig ånd fra bondelivet. Hardt arbeid over tid. Det er slik han har bygget opp levebrødet sitt. Stein for stein, steg for steg.
​Hele intensjonen er å inspirere barn, og ledere i kristne organisasjoner.
​– Ansvar skaper tilhørighet. Dette gjelder ikke bare i kirka, men alle organisasjoner. Det er viktig at barn for være delaktige og få en rolle som betyr noe, hevder Waldemar.
​Selv fikk han ansvar bak keyboardet i ungdomskoret og som søndagsskolelærer i menigheten.
​Dette ga grobunn til at propellen farer land og strand rundt med et klart budskap.
cbj@gjesdalbuen.no

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: